mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes9

Online : 3
Vaša IP : 3.129.45.92
,

Podporuju nás

Náš Biliardový klub je v plnej podpore obce Kanianka.
Reklamný prúžok
>> Ď A K U J E M E <<


Najbližší program

20.4. Slovenský pohár, 4. kolo, Galaxia Bratislava

20.-21.4. LINEAS 3, Prešov (snooker)

27.4. 3.kolo Junior cup, Senica

 

Letný Turnaj Dvojíc – POINT Trenčín hra č.9
Spravodaj víkend 17/2011 MS Snooker finale
Napísal Roman Čertík   
Pondelok, 02 Máj 2011 00:00

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

 

a tu je sľúbený komentár k MS v snookri - finále

 

Trump – Higgins zatiaľ 15:18

V jednom z najlepších finále za posledné roky a určite najlepšom do roku 2005, kedy Murphy zdolal Stevensa sa Higgins stal jeiným hráčom okrem Stpjhena Hendryho (7) a Steva Davisa (6), ktorý získal titul viac ako 3 krát.

Prvá session skončila 4:4. Druhú začal výhrou framu Higgins, ale dominoval v nej napokon Trump a po prvom dni viedol 10:7. Higgins však využil všetky svoje skúsenosti a taktické schopnosti vyhrať 11 zo 16 framov na druhý deň. Trump mal šance vo väčšine hier, ale nedal rozhodujúce gule v dôležitých momentoch a jeho šanca stať sa druhým najmladším Majstrom sveta po Stephenovi Hendrym (v roku 1990) sa s blížiacim sa koncom zápasu postupne znižovala.

35-ročný Higgins získal šek na 250000 GBP (libier) za jeho tretí titul za posledných 5 rokov, a je len ťažké uveriť, že v roku 2007 sa sám seba pýtal, či má vôbec šancu vstúpiť do histórie snookru, keďže mal na svojom konte len jeden titul – teraz so štyrmi titulmi však už neoddiskutovateľne patrí medzi legendy tohto športu. Inak posledných 12 mesiacov bolo pre neho najhektickejším obdobím jeho života – najprv 6-mesačný zákaz činnosti za porušenie pravidiel o stávkovaní a potom choroba a úmrtie jeho otca. Jeho neuveriteľná schopnosť odpútať sa od týchrto vecí, vyčistiť si hlavu sústrediť sa len na zápas, bola evidentná aj počas rozhodujúcich fáz zápasu, ale na pozápasovej konferencii sa už slzám neubránil.

Hrajúc už 5 rokov jeho najlepší snooker bez veľkých výkovov, a stále s dostatokom času byť na vrchole, Higgins cíti, že by mohol ohroziť rekorných 7 titulov krajana Hendryho. Táto výhra bola 24. na okruhu, už len štyri zaostáva za Stevom Davisom (28), ale na Hendryho stráca ešte stále dosť (36 titulov). Aj napriek tomu, že kvôli zákazu zmeškal pol sezóny, vyhral 3 turnaje, a momentálne vyhral 18 z posledných 19 zápasov. Dal by sa nazvať aj Terminátorom – jednoducho sa ho nemôžete zbaviť. Aj O’Sullivan, aj Williams, aj Trump ho už už mali na lopatkách, ale Higgins sa nezloží – žiadny iný hráč v histórii nebol taký dobrý vo vyhrávaní framov, v ktorých už prehrával o 50 a viac bodov.

Aj napriek výhre Higginsa sa tieto Majstrovstvá budú spájať najmä s Trumpom, a jeho elektrizujúcimi výkonmi. 21-ročný ľavák z Bristolu prežiaril turnaj svojím nádhernou a štýlovou útočnou hrou, tešiac fanúšikov dlhým údermi. Atmosféra na začiatku poslednej session bola všeobecne prijatá ako najlepšia aká kedy bola na snookrovom zápase – jasný znak, že verejnosť už Trumpa zaregistrovala – mladý, fotogenický, módny a priamy – ideálny model pre mladú Twitter generáciu (už tam má zo 20000 fanúšikov). Určite bude sklamaný, že to nevyhral, ale určite bude späť a pokračovať vo svoje roli „snookrového zázraku“. V podstate odnikadiaľ a z ničoho nič vyhral pred mesiacom China open a teraz finále MS – za mesiac tak zarobil 185000 libier, koncoročná deviatka v rebríčku – a ambície dostať sa vyššie.

Začiatok jeho konca prišiel po midsession poodbede, keď vyhrával 12:9 – mal totiž šancu získať ďalšiu hru, stačilo mu dať modrú. 2 minúty rozmýšľal, ako ju zahrať, nakoniec sa naťahoval na stole a modrú necha trčať v jamke. Higgins hru dohral a vyhral aj všetky ostatné zostávajúce v tejto session a ujal sa vedenia 13:12. Trump mal šancu aj v prvej hre večera – majúc 38 break mu však spadla biela a Higgins typickou dohrávkou 62 bodov zvýšil náskok na 14:12. Ďalšie dve však vyhral predsa len Trump zastavil Higginsovu šnúru. Za stavu 14:14 viedol Trup 51:0, keď po rozbití červených mal smolu a nemal čo hrať. Higgins zahral 44, ale nedal poslednú červenú. Trump ťažkú červenú dal, ale čiernu nie – Higgins opäť svojím typickým spôsobom, pre ktorý ho volajú „Wizard of Wishaw“ stôl dogral, pričom hnedá bola extra ťažká. Ďalšia hra sa rozhodovala na farebných guliach – Higgins dal žltú a zelenú, hnedú hral na istotu – Trump sa potom rozhodol ťažkú hnedú – a nechal ju trčať v jamke – 16:14. V ďalšej to vyzeralo, že Higgins zvýši náskok – ale majúc break 46 nedal červenú – a tentoraz stôl dohral Trump breakom 70. V ďalšej mal až dve šance Trump, ale vybudoval si náskok len 39:0. Higgins zahral 50, ale nedal ťažkú hnedú s hrabľami – dostal však ďalšiu šancu a tú už využil. V ďalšej hre to bolo jasne v prospech Trumpa – až do stavu 60, keď nedal ľahkú ružovú. Higgins sa snažil hru otočiť, ale nedohral, a potom, ako Trump schoval poslednú červenú, viedol o 32 bodov s farebnými na stole (27 bodov). Higgins sa rozhodol hrať ďalej, a nie naháňať 2 snookre, ale schoval žltú, zelenú, hnedú aj modrú, s tým, že jeden faul mu bude stačiť na výhru. Napokon aj Trumpa zašil, Trump nezapísal – a po ďalšej krátkej výmene v istotách zahral Higgins ružovú od mantinelu, pridal aj čiernu a ukončil tým jeden z najlepších turnajov v histórii

Po zápase Higgins označil túto výhru ako najväčšie víťazstvo v kariére. Okrem iného povedal: „Je to neuveriteľný pocit, poraziť Judda takto. Bál som sa vôbec hrať nejakú istotu, lebo som vedel, že Judd tam zahrá nejakú dlhú guľu, v tomto bol neskutočný. Keby mi toto niekto povedal v novembri, len by som sa smial – ale je to moje najväčší a najcennejší titul v kariére. Teraz je ale mojím cieľom 7 titulov Majstra sveta – vyhral som 3 za 5 rokov, tak chcem ešte pokračovať, keďže je to nádherný pocit. Nevidím dôvod, prečo by som to nemohol dosiahnuť, podľa mňa mám na to ešte 5 rokov, a vyhrať 3-krát by sa mohlo podariť. Stále mám na mysli môjho otca – a je to pre mňa motivácia. Mimochodom, nástup na poslednú session bude niečo, čo si budem pamätať až do smrti – to bol nástup 100 krát lepší, ako ktorýkoľvek predtým – na nič podobné si nespomínam. A toto je zásluha Judda, jeho spôsobu hry.“

Aj Trump súhlasil s hodnotením začiatku poslednej session: „Keď som prichádzal do arény, to bolu neskutočné, nikdy som nič také nezažil, ani nič, čo by sa tomu približovalo. Inak som sa stále snažil hrať moju hru a som rád, že som som ju nezmenil. Robil som najlepšie, čo som vedel, ale tentoraz to nestačilo. Cítil som, že dám každú guľu, na ktorú som išiel, a keby som zmenil spôsob hry, mohol by som vypadať ako blbec. Myslím, že divákom sa to páčilo, čo som rád a zápas sa páčil aj mne. História si však pamätá len víťazov, takže ešte mám na čom pracovať. Barry Hearn (prezident WSA) robí excelentnú prácu, a preto je štandard hry taký vysoký ako je. Keď som sem prišiel, bol som nikto, ale teraz keď idem po ulici, alebo do reštaurácie, ma ľudia spoznávajú a chcem, aby to tak zostalo. Chcel som urobiť niečo, aby bola hra populárna pre mladých a teraz veľa ľudí začalo sledovať snooker kvôli mne, takže musím pokračovať v tom, čo robím. Milujem túto hru a jednoducho sa s ňou checm baviť. Keď som bol malý, sledoval som Ronnieho a teraz ja chcem dávať ľuďom dobrú show.“

K tomu ešte dodal Higgins: „ Bude určite viacnásobným Majstrom sveta, je taký dobrý. Progres, aký urobil od China Open a dostal sa tu až do finále, je neuveriteľný. Bolo potešením pozerať sa na jeho hru a myslím, že 99% ľudí, ktorí sa naňho pozerali, to robilo kvôli spôsobu jeho hry. Množstvo dlhých gulí, po ktorých išiel, neskutočný – máme v snookri nový fenomén, a to je fantastické“

 

 

 

 

 

 

Poznámka: drvivá väčšina informácii je čerpaná z oficialnej stránky profesionálnej snookrovej asociácie World snooker assiociation http://www.worldsnooker.com , niečo málo som popridával podľa toho, čo som videl v prenosoch na Eurosporte. Ak budem mať čas, skúsim spracovať aj informácie o finále.

Posledná úprava Utorok, 03 Január 2012 14:31
 

Priestory pre klub poskytuje

Reklamný prúžok